حجت‌الاسلام‌والمسلمین رفیعی تبیین کرد:

ویژگی‌های خانواده و جامعه معنوی از دیدگاه قرآن کریم /نسل جدید را با معنویت معرفتی آشنا کنیم

حجت الاسلام و المسلمین رفیعی

حجت الاسلام و المسلمین رفیعی با بیان اینکه خانه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍، کانون معنویت است، به تبیین ویژگی‌های خانواده و جامعه معنوی از دیدگاه قرآن کریم پرداخت.

به گزارش روابط عمومی، سومین و آخرین شب مراسم سوگواری شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها با حضور بیش از 5 هزار نفر از عموم مردم قم در جامعه الزهرا  سلام‌الله‌علیها برگزار شد.

در این مراسم، حجت الاسلام والمسلمین ناصر رفیعی سخنران مذهبی و استاد حوزه و دانشگاه به ادامه مباحث شب گذشته درباره آیه شریفه «فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ؛ [این نور] در خانه‌هایی است که خدا اذن داده [شأن و منزلت و قدر و عظمت آنها] رفعت یابند و نامش در آنها ذکر شود، همواره در آن خانه‌ها صبح و شام او را تسبیح می‌گویند» پرداخت و با اشاره به ویژگی‌های خانه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها، اظهار داشت: همانطور که گفته شد، خانه حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها، باب الله، باب النبی، بیت الوحی، بیت الملائکه، بیت الولایه، بیت البرائه و بیت العاف است.

خانه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍، کانون معنویت است

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه خانه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍، خانه و کانون معنویت است، گفت: معنویت نیاز بشر است و زمانی غربی‌ها آن را نفی کردند، اما متوجه شدند که معنویت با انسان عجین است، لذا پذیرفتند اما معنویتی ارائه دادند که معنویت کاذب است.

حجت الاسلام و المسلمین رفیعی افزود: در معنویت‌های ارائه شده غربی‌ها سه نتیجه ترک دنیا، اباحی گری و معنویت فردگرا دیده می‌شود که همگی از نظر اسلام مردود است.

ویژگی‌های خانواده و جامعه معنوی از دیدگاه قرآن کریم

این سخنران مذهبی در ادامه به ویژگی‌های خانواده و جامعه معنوی از دیدگاه قرآن کریم اشاره کرد و اظهار داشت: خداوند متعال در آیه 63 سوره فرقان و آیه‌های بعدی 12 ویژگی جامعه سالم را ذکر می‌فرماید؛ همچنین خداوند متعال در آیات شریفه 36 تا 39 سوره شوری، بنیان یک جامعه سالم و مطلوب را ذکر فرموده و 10 ویژگی را بیان کرده است.

حجت الاسلام و المسلمین رفیعی ادامه داد: در این آیات شریفه، خانواده و جامعه معنوی، ایمان و توکل دارد، گذشت می‌کند، فرمان خداوند متعال را اطاعات می‌کند، انفاق و نماز و رعایت عدالت و غیره در این جامعه اجرا می‌شود و این آیات، معرف جامعه معنوی هستند.

وی همچنین به آیات شریفه 151 تا 153 سوره انعام با 10 فرمان، آیات اول سوره مؤمنون و آیات اول سوره انفال اشاره و تصریح کرد: معنویت در پرتو خرد شکل می‌گیرد و به انسان  جامعه ارزش می‌دهد؛ اگر معنویت را از جامعه بگیریم، مادی گرا می‌شود.

دعایی که امام حسین علیه‌السلام در روز عاشورا به امام سجاد علیه‌السلام آموختند

استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به معنویت در خانه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍ و حضرت امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام اشاره کرد و با بیان مصداق‌هایی از حضور معنویت در خانه اهل بیت علیهم السلام، عنوان کرد: ارتباط با خدا، ارتباط با مسجد، ارتباط با سخنان پیامبر گرامی اسلام صلّی‌الله‌علیه‌وآله ‍و ارتباط با دعا و قرآن در خانه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍ وجود دارد و خانه معنوی را به نمایش می‌گذارد.

وی بابیان اینکه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍ دعاهای ویژه دارد، اظهار داشت: امام حسین علیه‌السلام در روز عاشورا به فرزندشان امام سجاد علیه‌السلام می‌فرمایند: «پسرم! از من دعائی را حفظ کن که فاطمه به من تعلیم داده، و رسول خدا صلّی‌الله‌علیه‌وآله ‍ هم به او تعلیم داده بود، و جبرئیل هم به رسول خدا؛ و این دعا برای رفع حاجت و همّ و غم و بلاهای سخت که نازل می‌شود مفید است» و این دعا همان دعای مفاتیح «بِحَقِّ یس وَ الْقُرآنِ الْکَرِیمِ وَ بِحَقِّ طه وَ الْقُرآنِ الْعَظِیمِ یا مَنْ یَقْدِرُ عَلَی حَوائِجِ السّائِلِینَ یا مَنْ یَعْلَمُ ما فِی الضَّمِیرَ یا مُنَفِّسَ عَنِ الُمَکُرُوبِینَ یا مُفَرِّجَ عَنِ الْمَغْمُوْمِینَ یا راحِمَ الشَّیْخِ الْکَبیرِ یا رازِقَ الطِّفْلِ الصَّغِیرِ، یا مَنْ لا یَحْتاجُ اِلَی التَّفْسِیرِ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ افْعَلْ بِی کَذا وَ کَذا» است.

نسل جدید باید با معنویت معرفتی آشنا شوند/ اسلام مناسکی با اسلام معارفی آمیخته شود

حجت الاسلام و المسلمین رفیعی در ادامه به برخی وقایع خانه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍ اشاره کرد و گفت: در این خانه، معنویت وجود دارد، شب اول ازدواج به نماز می‌ایستند و نماز می‌خوانند، سه روز روزه می‌گیرند و انفاق می‌کنند، شب زنده داری می‌کنند، نماز شب می‌خوانند، فرزندداری، همسرداری، نقش اجتماعی، نقش خانوادگی، دفاع از مظلوم، مبارزه با ظلم و غیره از ویژگی‌های حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍ است.

این سخنران مذهبی در پایان با اشاره به برگزاری مراسم مختلف در مناسبت‌های مختلف سال مانند مراسم عرفه، اعتکاف، اربعین و غیره، یادآور شد: همه این مراسم ارزشمند هستند و باید در جامعه وجود داشته باشد، اما اسلام مناسکی باید با اسلام معارفی آمیخته شود و نسل جدید باید با معنویت معرفتی آشنا شوند.

***************************************************

آیات شریفه 63 تا 65 سوره فرقان: «وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذينَ يَمْشُونَ عَلَي الْأَرْضِ هَوْناً وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً؛ وَ الَّذينَ يَبيتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِياماً؛ وَ الَّذينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذابَها کانَ غَراماً؛ بندگان (خاص خداوند) رحمان کسانی هستند که با آرامش و بی تکبّر بر زمین راه می‌روند و هنگامی که جاهلان آنها را مخاطب سازند (و سخنان نابخردانه گویند)، به آنها سلام می‌گویند (و با بی اعتنایی و بزرگواری می‌گذرند)؛ کسانی که شبانگاه برای پروردگارشان سجده و قیام می‌کنند؛ و کسانی که می‌گویند: «پروردگارا! عذاب جهنم را از ما برطرف گردان ، که عذابش سخت و پر دوام است»؛ در این آیات شریفه، منشوری از خانواده و جامعه معنوی را نشان می‌دهد.

آیات شریفه 36 تا 39 سوره شوری: «فَما أُوتيتُمْ مِنْ شَيْ‏ءٍ فَمَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ ما عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ وَ أَبْقي‏ لِلَّذينَ آمَنُوا وَ عَلي‏ رَبِّهِمْ يَتَوَکَّلُونَ؛ وَ الَّذينَ يَجْتَنِبُونَ کَبائِرَ الْإِثْمِ وَ الْفَواحِشَ وَ إِذا ما غَضِبُوا هُمْ يَغْفِرُونَ؛وَ الَّذينَ اسْتَجابُوا لِرَبِّهِمْ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ أَمْرُهُمْ شُوري‏ بَيْنَهُمْ وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ؛ وَ الَّذينَ إِذا أَصابَهُمُ الْبَغْيُ هُمْ يَنْتَصِرُونَ؛ آنچه به شما عطا شده متاع زودگذر زندگی دنیاست ، و آنچه نزد خداست برای کسانی که ایمان آورده و بر پروردگارشان توکّل می‌کنند بهتر و پایدارتر است؛ همان کسانی که از گناهان بزرگ و اعمال زشت اجتناب می‌ورزند ، و هنگامی که خشمگین شوند عفو می‌کنند؛ و کسانی که دعوت پروردگارشان را اجابت کرده و نماز را برپا می‌دارند و کارهایشان به صورت مشورت در میان آنهاست و از آنچه به آنها روزی داده ایم انفاق می‌کنند؛ و کسانی که هر گاه ستمی به آنها رسد، (تسلیم ظلم نمی‌شوند و یاری می‌طلبند».

آیات شریفه 151 تا 153 سوره انعام: «قُلْ تَعالَوْا أَتْلُ ما حَرَّمَ رَبُّکُمْ عَلَيْکُمْ أَلاَّ تُشْرِکُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً وَ لا تَقْتُلُوا أَوْلادَکُمْ مِنْ إِمْلاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُکُمْ وَ إِيَّاهُمْ وَ لا تَقْرَبُوا الْفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَنَ وَ لا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتي‏ حَرَّمَ اللَّهُ إِلاَّ بِالْحَقِّ ذلِکُمْ وَصَّاکُمْ بِهِ لَعَلَّکُمْ تَعْقِلُونَ؛ وَ لا تَقْرَبُوا مالَ الْيَتيمِ إِلاَّ بِالَّتي‏ هِيَ أَحْسَنُ حَتَّي يَبْلُغَ أَشُدَّهُ وَ أَوْفُوا الْکَيْلَ وَ الْميزانَ بِالْقِسْطِ لا نُکَلِّفُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَها وَ إِذا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا وَ لَوْ کانَ ذا قُرْبي‏ وَ بِعَهْدِ اللَّهِ أَوْفُوا ذلِکُمْ وَصَّاکُمْ بِهِ لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ152وَ أَنَّ هذا صِراطي‏ مُسْتَقيماً فَاتَّبِعُوهُ وَ لا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِکُمْ عَنْ سَبيلِهِ ذلِکُمْ وَصَّاکُمْ بِهِ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ؛ بگو: «بیایید آنچه را پروردگارتان بر شما حرام کرده است برایتان بخوانم: اینکه چیزی را شریک خدا قرار ندهید! و به پدر و مادر نیکی کنید! و فرزندانتان را از (ترس) فقر نکشید! ما شما و آنها را روزی می‌دهیم و نزدیک کارهای زشت نروید ، چه آشکار باشد چه پنهان! و انسانی را که خداوند محترم شمرده، به قتل نرسانید! مگر بحق (و از روی استحقاق) این چیزی است که خداوند شما را به آن سفارش کرده، شاید درک کنید؛ و به مال یتیم ، جز به بهترین صورت (و برای اصلاح)، نزدیک نشوید تا به حد رشد خود برسد! و حق پیمانه و وزن را بعدالت ادا کنید!- هیچ کس را ، جز بمقدار تواناییش تکلیف نمی‌کنیم- و هنگامی که سخنی می‌گویید، عدالت را رعایت نمایید، حتی اگر در مورد نزدیکان (شما) بوده باشد و به پیمان خدا وفا کنید ، این چیزی است که خداوند شما را به آن سفارش می‌کند ، تا متذکّر شوید!؛ این راه مستقیم من است ، از آن پیروی کنید! و از راه‌های پراکنده (و انحرافی) پیروی نکنید ، که شما را از طریق حق دور می‌سازد! این چیزی است که خداوند شما را به آن سفارش می‌کند، شاید پرهیزگاری پیشه کنید!»

آیات اول تا پنجم سوره مؤمنون: «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ؛ الَّذينَ هُمْ في‏ صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ؛ وَ الَّذينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ؛ وَ الَّذينَ هُمْ لِلزَّکاةِ فاعِلُونَ؛ وَ الَّذينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حافِظُونَ؛ مؤمنان رستگار شدند؛ آنها که در نمازشان خشوع دارند؛ و آنها که از لغو و بیهودگی روی گردانند؛ و آنها که زکات را انجام می‌دهند؛ و آنها که دامان خود را (از آلوده شدن به بی عفتی) حفظ می‌کنند».

آیات دوم تا پنجم سوره انفال: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذينَ إِذا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَ إِذا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آياتُهُ زادَتْهُمْ إيماناً وَ عَلي‏ رَبِّهِمْ يَتَوَکَّلُونَ2الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ3أُولئِکَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ دَرَجاتٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ کَريمٌ؛ مؤمنان ، تنها کسانی هستند که هر گاه نام خدا برده شود ، دلهاشان ترسان میگردد و هنگامی که آیات او بر آنها خوانده می‌شود ، ایمانشان فزونتر می‌گردد و تنها بر پروردگارشان توکل دارند؛ آنها که نماز را برپا می‌دارند و از آنچه به آنها روزی داده ایم ، انفاق می‌کنند؛ مؤمنان حقیقی آنها هستند برای آنان درجاتی (مهم) نزد پروردگارشان است و برای آنها ، آمرزش و روزی بی نقص و عیب است».

تصویر خبر

مطالب مرتبط :

اشتراک گذاری:

نظرات

نظری هنوز ارسال نشده است

ارسال نظر

ارتباط با جامعة الزهرا(س)

  • نشانی: قم، سالاریه، بلوار بوعلی
  • مرکز تلفن: ۳۲۱۱۲۰۰۰
  • دورنگار: ۳۲۹۲۵۱۱۰
  • صندوق پستی: ۳۷۱۸۵۳۴۹۳
  • کد پستی: ۳۷۱۶۹۱۶۶۴۵