معرفی کتاب‌های منسوب به امام رضا(ع)

امام رضا

هشت کتاب از کتاب‌های منسوب به امام رضا علیه‌السلام معرفی شدند.

به گزارش روابط عمومی، برخی کتاب‌های منسوب به امام رضا علیه‌السلام از سوی اداره قرآن و حدیث جامعه الزهرا علیهاالسلام معرفی شدند.

صحیفة الرضا علیه‌السلام

این کتاب را احمد بن عامر طائی در سال ۱۹۴ هجری در شهر مدینه از امام رضا علیه‌السلام روایت کرده است. وی از نسل وهب بن عامر است که در کربلا همراه امام حسین علیه‌السلام به شهادت رسید. پدر او نیز در جنگ صفین در یاری حضرت علی علیه‌السّلام به فیض شهادت رسیده است.

این کتاب دارای 240 حدیث است، مجموعه روایاتی است که امام رضا علیه السلام از اجدادش از حضرت رسول صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم روایت کرده است.

این کتاب احادیث جالبی درباره توحید، علم، عبادات، احکام، تفسیر، فضایل اهل البیت علیهم السلام، اخلاق، آداب و... دارد.  از کتاب‌های معتبر شیعه بوده؛ علما و فقهای بزرگ شیعه اهتمام خاصی به روایات آن داشته‌اند واز اصول چهارصدگانه اولیه و از منابع مهم کتاب‌های روایی شیعه مانند کتاب‌های شیخ صدوق چون: توحید و عیون اخبار الرضا علیه السلام  شمرده می‌شود.

(منبع: نرم افزار جامع الاحادیث نور)

کتاب‌های منسوب به امام رضا علیه السلام

1- رساله ای در جواب محمد بن سنان قمی در علل احکام که در آن پنجاه و پنج علت از علل شرایع نوشته شده است. (در باب ۳۲ عیون اخبار الرضا، ج2، ص88)

2- کتاب «علل فضل بن شاذان» که همه را از امام رضا علیه السلام شنیده و جمع کرده است.(عیون اخبار الرضا، ج2، ص ۹۹)

3-  رساله‌ای که آن حضرت برای مأمون عباسی در محض اسلام و شرایع دین مرقوم فرموده است. (عیون اخبار الرضا، ج2، ص ۱۲۱)

4- رساله‌ دیگری که حضرت به درخواست مأمون عباسی درباره شریعت نوشت. ( تحف العقول، ص415)

5- «رساله ذهبیه»، رساله‌ای بود که امام علیه السلام  درباره طب و بهداشت و صحت بدن توسط اغذیه برای مأمون عباسی نوشت وچون مأمون دستور داد آن را با آب طلا نوشتند، به رساله ذهبیه یا مذهبیه معروف گردید.(بحارالانوار، ج59، ص306)

6- کتاب «فقه الرضا» و آن کتابی است در ابواب فقه، این کتاب تا زمان مجلسی اول مشهور نبود.

(پاک نیا، عبدالکریم؛ ویژگی های امام رضا (ع)، الخصائص الرضویة، ص: 71)

معرفی «عُیونُ أخْبارِ الرّضا یا عیون الأخبار»

کتابی حدیثی درباره زندگی، آثار و روایات امام رضا علیه السلام ؛ نوشته شیخ صدوق رحمه الله علیه متوفای381؛

كتاب ارزشمند، در شرح و توضیح بسیاری ازعقاید شیعه؛

طرح بسیاری از مباحث اسلامی با جمع‏آوری سخنان و بحث‏های امام رضا علیه السلام با دیگر دانشمندان آن دوران؛

موضوع واحدی ندارد و به همین سبب در موضوعات مختلف  فقهی، اخلاقی، سیره و کلام؛

از معتبرترین منابع روایی شیعه؛

شیخ صدوق، این كتاب را برای هدیه به كتاب‏خانه صاحب بن عباد دیلمی، وزیر وقت و حاكم شیعی آن دوران نگاشته است. صاحب بن عباد در مدح و ستایش امام رضا علیه السلام اشعاری را می‌سراید و آن را به شیخ صدوق هدیه می‌دهد و شیخ نیز این كتاب را در پاسخ به هدیه ایشان، به نگارش درمی‌آورند.