گروه علمی تبلیغ

آشنایی با رشته تبلیغ

الّذین یُبلّغونَ رسالاتِ الله و یخشونه و لا یَخشَونَ احداً الّا اللهَ و کفی بالله حَسیباً (احزاب، 39)

در عصری که حقیقتاً باید آن را عصر تبلیغات و جولان رسانه های جمعی دانست، اهمیت برخورداری از ابزارهای روزآمد و جذاب تبلیغی به هیچ وجه قابل انکار نیست. در میان این کارزار رسانه ای، جامعه اسلامی به تبلیغات دینی و معرفی مداوم آموزه های آن به اقشار مختلف جامعه و حتی ارکان حکومتی و اجرایی نیاز شدیدی دارد. پر واضح است که حوزه های علمیه در این کارزار در خط مقدم قرار داشته و میبایست به عنوان یکی از اصلی ترین رسالت های خود، بیشترین تلاش را برای خنثی نمودن توطئه های تبلیغاتی دشمن مبذول داشته و حتی به طراحی تبلیغاتی برای جذب مخالفان به عقاید و آموزه های ناب شیعی نیز همت گمارند. حوزه های علمیه خواهران و در رأس آن جامعه الزهرا(سلام الله علیها) به عنوان یکی از پر سابقه‌ترین و پر بنیه ترین حوزه های علمیه، از دیرباز به این مهم اهتمام ورزیده و تبلیغ را به عنوان یکی از ا هداف و رسالتهای مقدّس خود در نظر داشته و در تربیت بانوان مبلّغ کوشیده است. اما همان گونه که اشاره شد، اقتضای زمان و گسترش حجم تبلیغات مذهبی و عقیدتی در فضای مجازی و در رسانه های جمعی از یک سو، و گسترش مباحث تخصّصی در کلّیه رشته ها و نیز سیاست همیشگی حوزه‌های علمیه مبنی بر استفاده از تبلیغات تخصّصی دینی در روند تبیین معارف در میان اقشار از جامعه از سوی دیگر، ضرورت ایجاد تخصص تبلیغ را در عرصه بانوان دو چندان نموده است.

معرفی رشته تبلیغ

• در مقام پاسخگویی به این نیاز معاونت محترم آموزش جامعه الزهرا‌(س) اقدام به فراهم ساختن زمینه تشکیل رشته تبلیغ با گرایش‌های مرتبط آن نمودو با تلاش پی گیر مسئولان فرهنگی بعثه  مقام معظم رهبری « گرایش حج و زیارت» رشته تبلیغ به منظور تربیت معینه های متخصص و کارآمد به تصویب شورای عالی حوزه رسید و اولین دوره آموزشی این گرایش در مقطع سطح سه از سال 95 ـ94 آغاز به فعالیت کرد.
  • البته لازم به ذکر است برنامه ریزی آموزشی سایر گرایش های رشته تبلیغ توسط دفتر برنامه ریزی آموزشی جامعه الزهرا (س) در حال تدوین می باشد و إن شاء الله در آینده ای نزدیک شاهد راه‌اندازی گرایش های مربوطه خواهیم بود.

معرفی گرایش حج و زیارت

• گرایش حج وزیارت دررشته تبلیغ در مقطع سطح سه بنابر درخواست معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری (حفظه الله) ، تشکیل شده و هدف از آن ، علاوه بر ارتقای سطح دانش و بینش معینه‌های حج ، وتربیت معینه‌های جدید است. تفاهم‌نامه آموزشی مربوط به تربیت معینه هادر میان جامعه‌الزهرا سلام الله علیها و بعثه مقام معظم رهبری طراحی و در مرحله امضا قرار گرفته است ، از آن‌جا که محتوای آموزشی این گرایش مشتمل بر مباحث کلامی، فقهی، تربیتی، مهارت‌ها و روش‌های تبلیغی و . . . می‌باشد ، در حال حاضر برای آن در دوره عمومی گرایشی در نظر گرفته نشده است لذا علاقه‌مندان عرصه تبلیغ، حج و زیارت می‌توانند از تمامی گرایش‌های موجود در دوره عمومی برای تحصیل در این گرایش اقدام نمایند.

اهداف

• نهادینه کردن امر تبلیغ و تربیت مبلغان آشنا با فنون و مهارت های تبلیغی جهت تأثیرگذاری هر چه بیشتر بر مخاطبان.
  • گسترش آموزه های دینی و اخلاقی اهل بیت (ع) در میان زنان و خانواده‌ها.
  • پاسخگویی به شبهات و سوالات دینی و مذهبی متناسب با سطح فهم مخاطب.
  • ایجاد توان تحقیق در مسائل اعتقادی، فرهنگی، فقهی، سیاسی و کسب مهارت‌های نقد اندیشه و مناظره.
  • جلوگیری از رواج خرافات و انحرافات عقیدتی و مقابله با جریانات مسموم فکری رایج در میان مردم.
  • تأمین نیروهای تبلیغی متخصص و مهذب جهت برآورده کردن نیازهای سازمان ها و مراکز فرهنگی بانوان.

ضرورتها

• نیاز جامعه و نظام اسلامی به تبیین و تبلیغ تخصصی مسایل اعتقادی، اخلاقی، عبادی و ایستادگی در مقابل تهاجم فرهنگی دشمنان.
  • اهمیت تبلیغ و ترویج عقاید مذهبی مخصوصاً مراسم حج و عتبات مقدسه
  • رسالت حوزه علمیه در تربیت مبلغان و مدیران فرهنگی مورد نیاز.
  • نیاز شدید به افزایش سطح معرفتی، دانشی و مهارتی طلاب به منظور تبلیغ عالمانه و روشمند معارف مکتب اهل بیت علیهم السلام و تحکیم باورهای دینی.
  • گستردگی فعالیت های تبلیغی و نیاز به تخصصی شدن مباحث آن.
  • اقبال عمومی طلاب جامعه الزهرا( سلام الله علیها )و درخواست های مکرر آن ها مبتنی بر تشکیل این رشته.
  • ساماندهی علمی فعالیت های تبلیغی خواهران طلبه.

سياستها

• اهتمام به تعالی اخلاقی و معنوی طلاب و تقویت تعهد دینی و مذهبی آن‌ها.
  • اهتمام به تقویت استقلال فکری و علمی دانش آموختگان.
  • تأکید بر بهره گیری از برنامه ها، ابزارها و روش های کارآمد، پویا و روزآمد آموزشی و پژوهشی در کنار احترام به سنت های حسنه حوزوی.
  • استفاده از ظرفیت های تبلیغی نظام اسلامی.
  • اهتمام به استحکام بنیه های علمی و پژوهشی دانش آموختگان برای استفاده روز افزون از منابع مفید و روز آمد اسلامی و انتقال آن به جامعه هدف.
  • تأکید بر شناسایی استعدادهای برتر در زمینه تبلیغ و کمک به رشد و شکوفایی هر چه بیشتر استعدادها.
  • اهتمام و تقویت مبانی نظام مقدس جمهوری اسلامی و ترویج ارزش های آن.
  • توجه به دغدغه هاو مطالبات فرهنگی بانوان خصوصاً قشر جوان و تحصیلکرده.

زمینههای فعالیت فارغالتحصیلان رشته تبلیغ

• معینه شدن برای تبلیغ در کاروان‌های حج و زیارت رشته تبلیغ در صورت تحصیل در گرایش حج و زیارت
  • تدریس در مدارس و مراکز تخصصی و آموزشی
  • مدیریت در مراکز فرهنگی
  • تحقیق و پژوهش در مراکز پژوهشی
  • فعالیت‌های تبلیغی در مراکز تخصصی تبلیغ حوزه و سایر مراکز با توجه به گرایش مربوطه.