گروه علمی تفسیر و علوم قرآن

آشنایی با رشته تفسیر و علوم قرآن

• رشته تفسیر و علوم قرآن به جهت ارتباط تنگاتنگ با کتاب الهی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و به نوعی در همه معارف دینی تاثیر دارد. برای اهمیت این رشته همین بس که قرآن کریم یکی از مسؤلیت های رسول اکرم(ص) را تبیین کتاب بیان می کند: «وَ اَنزَلنا اِلیکَ الذکر لِتُبَیّنَ للناس ما نزل الیهم» (نحل/44)
    • نظام مقدس جمهوری اسلامی و رهبر فقید آن، حضرت امام خمینی(ره) و نیز رهبر عزیز آن، حضرت آیت الله خامنه ای، بر قرآن کریم تاکید کرده، فهم و تفسیر آن را زمینه عمل و تحقق معارف الهی می دانند. از این رو، جامعة الزهرا(س) برای تامین نیروهای علمی کارآمد در زمینه تفسیر و علوم قرآن به برگزاری این رشته در سطوح مختلف و در دو بخش حضوری و غیر حضوری و بین الملل اقدام کرد و بحمدالله به توفیقات زیادی نائل شد.
    • اولین سطح این رشته، سطح دو است که مقداری از دروس آن، دروس تخصصی تفسیر و علوم قرآن است. بخش حضوری این مقطع در سال 90 و بخش غیرحضوری در سال 93 شروع به فعالیت کرد.
    • دومین مقطع تحصیلی این رشته، سطح سه است که بخش حضوری آن در سال 73 و بخش غیر حضوری از سال 85 فعالیت دارد.
    • سومین و اخرین مقطع تحصیلی این رشته، سطح جهار است که با دو گرایش «تفسیر تطبیقی» و «علوم و معارف قرآن» صرفا در بخش حضوری از سال 93 فعال است.
    • سطح سه این رشته در بخش بین الملل برای خواهران غیر ایرانی از سال 85 فعال شده است.

تعریف رشته

رشته تفسیر و علوم قرآن با محوریت قرآن کریم در مسائل مربوط به آن، در سطوح گوناگون فعالیت می کند. دانش پژوهان این رشته در با موضوعات مرتبط با شناخت اصل قرآن، مانند تحریف ناپذیری، اعجاز و...آشنا می شوند و  از موضوعات مهم قرآنی از قبیل خداشناسی، پیامبر و امام شناسی، معاد و....را با نگاه تفسیری آگاهی عمیقتری پیدا  می کنند. همچنین مبانی و روش های تفسیر  ترتیبی و موضوعی و نیز گرایش های تفسیری را می شناسند تا  چگونگی تفسیر و  روش ارزیابی تفاسیر را فرا گیرند. آشنایی بیشتر و کاربردی با کتاب های تفسیری مهم از قبیل المیزان و...از دیگر فعالیت های این رشته بشمار می رود. خواهران طلبه با توجه به سطح علمی و پس از احراز توان علمی مرتبط، موفق به دریافت دانشنامه این رشته می شوند.

اهداف

• 1- تعمیق مبانی اعتقادی وایجاد زمینه تعالی اخلاقی ومعنوی 2- ایجاد توان قرآن پژوهی در سطوح مختلف (با توجه به سطح علمی مقطع تحصیلی)
      • 3- ایجاد توا ن تدریس در زمینه تفسیروعلوم قرآن در مقطع قبلی
      • 4- تقویت توان تبلیغ در زمینه معارف قرآنی به صورت نوشتار وگفتار